Addisjons- og Subtraksjonsspill med Knapper

Hei!

Vet ikke om jeg har nevnt det før, men til høsten blir jeg kontaktlærer for en fantastisk gjeng med førsteklassinger! Jeg kommer selvfølgelig ikke til å legge ut navn på elevene på bloggen, og heller ikke bilder av dem eller navnet på skolen.

Det jeg derimot kommer til å legge ut, er beskrivelser av noe av det vi gjør i klasserommet og tips til mer variert undervisning. Det er ting andre kan dra nytte av, både medlærere og lærerstudenter. Da jeg gikk på lærerskolen selv likte jeg veldig godt å få tips til opplegg og undervisning, og jeg håper at det jeg legger ut her kan være til hjelp for andre!

I dag deler jeg et matte-spill som den forrige praksislæreren min lærte meg i fjor høst. Hun var lærer i tredje klasse, og elevene var veldig glade i dette spillet - de tenkte ikke engang over at de holdt på med matte, for dem var det viktigste å vinne! Klassen ble som regel delt inn i grupper på 4-5 barn når de spilte.

Du trenger: Knapper i forskjellige størrelser og en terning til hver gruppe.

Knappene fungerer som penger: du har en haug med små knapper (alle bør være like!) som er verdt 1,-. Videre har du en haug med litt større knapper (også disse bør være like), som er verdt 5,-. Du har en haug med like knapper som er verdt 10,-, en haug like knapper som er verdt 20,- og til slutt en gullknapp som er verdt 50,-.

Når elevene skal spille dette spillet slår de terningen etter tur. Om en elev får 5 øyne på terningen kan han/hun forsyne seg med en 5-knapp. Om nestemann får 3, kan han/hun ta 3 1-knapper. Deretter er det bare å fortsette - alle slår terningen etter tur, og forsyner seg med det de får. Når alle har slått begynner runden på nytt - poenget er at man hele tiden må telle hvor mange man har, og veksle inn knappene når det passer. Om en elev sitter med f.eks. 1 10-knapp, 1 5-knapp og 3 1-knapper, og slår en 3 på terningen, kan han/hun veklse inn knappene sine til 1 20-knapp og 1 1-knapp. Førstemann som klarer å veksle til seg 50-knappen vinner!

Man kan også snu spillet, og arbeide med subtraksjon. Da starter alle elevene med hver sin 50-knapp, og antall øyne de får på terningen viser hvor mange de kan trekke fra. Også her må elevene veksle underveis. Poenget med denne versjonen av spillet er å bli den første som kommer ned på 0!

 

Håper noen fikk noe ut av dette, min erfaring er i hvertfall at elevene synes det er gøy. Dessuten er det kjempefin trening med tanke på tierveksling, som er på pensum på barneskolen.

Jeg kommer i hvertfall til å bruke disse spillene med elevene mine!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Marthe Lunde Kristoffersen

Marthe Lunde Kristoffersen

27, Fredrikstad

Jeg er drømmende, fantasifull og kreativ, og glødende opptatt av de tingene jeg tror på. Ved siden av lærerjobb og butikkjobb liker jeg å synge, lage mat, se på tegnefilm, drømme meg bort, samle på solbriller, bake, skrive fanfiction og tegne tegneserier om "The Cats". Denne bloggen handler om min hverdag, og byr på oppskrifter, tegneserier, undervisningstips og klær - blant annet. Følg meg på twitter: @MartheLK Og Instagram: marthe2206

Kategorier

Arkiv

hits